Så får du tillräckligt med vitamin D

D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som behövs för många av kroppens funktioner. Tyvärr är det många svenskar som riskerar att drabbas av brist på D-vitamin. Här hittar du tipsen om hur du kan få tillräckligt med D-vitamin.

Du får i dig D-vitamin från kosten och från solen. Det bästa är därför att äta D-vitaminrik mat och vistas utomhus i solen. Under vintern är det mörkt i Sverige och då är det många som har svårt att att få tillräckligt med D-vitamin från solens strålar. Då är det extra viktigt att säkerställa intaget av D-vitamin från kosten och tillskott samt ta tillvara på de få ljusa timmarna på dygnet.

Komplettera med kosttillskott

Mat som innehåller mycket D-vitamin är främst fet fisk, bland annat lax, makrill och sardiner. Även mjölkprodukter, margarin, ägg och kött innehåller D-vitamin. Det kan dock vara svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D från maten. Då kan det vara bra att komplettera med ett D-vitamintillskott. Hos https://www.vitalplus.se/produkt/d-vitamin/ hittar du bra tillskott som är bra för muskelfunktion, tänderna och immunförsvaret. Vitamin D är ett av få vitaminer som är svårt att få i sig i tillräckligt stor mängd. Därför är tillskott med D-vitamin ett av få kosttillskott som Livsmedelsverket rekommenderar. Den rekommenderade dosen är 10 mikrogram per dag för vuxna. Vissa grupper, exempelvis äldre, bör ta högre doser.

Vistas utomhus under dygnets ljusa timmar

De flesta får brist på D-vitamin på vintern. Därför är det extra viktigt att vara utomhus och få sol på sig under de få ljusa timmarna under vinterhalvåret. Gå promenader på lunchrasten, var ute så mycket som möjligt på helgen och ta tillvara på solljuset. Kroppen kan tyvärr inte lagra D-vitamin mer än ett par veckor och därför är det nödvändigt att regelbundet fylla på vitamindepåerna med solljus, D-vitaminrik mat och kosttillskott.